10.968 nye sommerhusejere i 2020

ss22

Allerede 8 måneder inde i året står 10.968 nye ejere på skødet for fritidshuse i Danmark. Det er et rekord højt antal sammenlignet med hele året før (2019), som også var et rekord år i sit årti. I august måned 2020 alene lå salget 25% over samme måned året før. 

Det er en høj vækst – og det er næppe gået nogens næse forbi at 2020 var et år med flere timer i hjemmet og flere såkaldte “staycations”, hvor man holder ferie hjemme, da mulighederne for udlandsrejser var meget begrænsede. 

Salget er blevet mere energivenligt

De seneste år salget af sommerhuse med energimærke A steget med mere end 100%. Samtidig med en øget stigning i både energimærke B og C. Det lader til at danskerne øsnker en bolig der er billigere i forbrug. Dette hænger godt sammen med at forbrugerne også i stigende grad benytter sommerhuset selv – og ikke blot sender forbrugsregningen videre til lejere.

Det er en positiv nyhed for fremgangen for energivenlige fritidshuse. 

Men hænger den øgede udgift til energirenovering sammen med den beregnede besparelse. Eller det andre parametre der spiller ind? Jf. artiklen om energirenovering her betyder energireoveringen også at huset kan benyttes om vinteren, og udlejningspotentialet derved øges. Dette kan tages med i beregningen – og kan derfor være medvirkende til en bedre økonomi ved optimering af boligen.

strand

Over en årrække vil udskiftning fra elradiatorer til et bedre alternativ, kunne spare sig hjem. Men lav selv regnestykket. Alt efter størrelsen af huset, hvor meget isolering og investering i nye varmeapparater kan det tage længere tid at tjene udgiften hjem.

Derfor er værdier som øget udlejningspotentiale og komfort under opholdet værd at tage med. Med renoveringen opnås flere fordele, som du som sommerhusejer kan drage fordel af når du selv opholder dig i huset. Men også når huset står tomt – og skal holdes frost frit. 

De seneste måneder har der været omtale af nye tilskudsmuligheder som desuden gør istandsættelse attraktivt. Tidligere har det været mere fastlåst til udskiftning af specifikke varmekilder, hvor det nu ser ud til at have mere fokus på generel energioptimering. Det er et stort plus når du skal finde de bedste optimeringer af dit fritidshus. Uanset om det er varmekilde eller isolering der er øverst på din ønskeliste, så undersøg hvad der har størst effekt på den samlede økonomi. 

Tjek desuden også hvilke muligheder du har for at benytte andre tilskud end energitilskuddet, som fx håndværkerfradrag og lignende. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *