Hvilket kreditkort skal du tage med på ferie i sommerhus?

ss22

Mange danskere stiller sig selv dette spørgsmål, når de ser de mange tilbud på kreditkort. Men der findes ikke et simpelt svar på dette spørgsmål. Det kommer meget an på dine økonomiske forhold, dine indkøbsvaner, din livsstil og dine præferencer. Men hvilket skal du så tage med i sommerhuset?

For at komme spørgsmålet til bunds, skal vi først afklare hvad et kreditkort egentligt er. I hverdagen har vi den vane at kalde alle betalingskort for kreditkort. Men det er langt fra korrekt. Der findes nemlig flere slags betalingskort, og kun nogle af dem er faktisk kreditkort. 

Klik her, hvis du vil læse mere om kreditkort.

baglomme med 4 kreditkort

Hvad gør et betalingskort til et kreditkort?

Der findes grundlæggende 2 slags betalingskort: debetkort og kreditkort. Og mange danskere kender faktisk ikke forskellen. 

Det mest udbredte kort i Danmark er Dankortet. Et Dankort er et særligt dansk betalingskort og består egentligt af to kort: et Dankort, som kun kan bruges i Danmark, og et VISA kort, som også kan bruges internationalt. VISA/Dankortet er ikke et kreditkort, men et debetkort. Forskellen mellem debetkort og kreditkort er følgende:

  • Med et debetkort kan du kun trække penge som du har indestående på din konto. Derfor sker betalingen også med det samme, når du bruger dit VISA/Dankort. Du kan godt overtrække din konto med et debetkort. Men kun indenfor en evt. aftalt kassekredit. Kommer du over kassekredittens grænsebeløb, koster det heftige strafferenter. 
  • Et kreditkort kræver en kreditaftale med den bank der udsteder kortet. Inkluderet i denne aftale er en kreditramme og betalingsfrister. Med de fleste kreditkort får du en rentefri periode, typisk på 4 uger. Du kan lave automatiske betalingsaftaler, så gælden på kortet bliver hævet fra din lønkonto indenfor den rentefrie periode. Efter den rentefrie periode begynder du at bruge din kredit, og det koster naturligvis renter. 

Betal sommerhuslejen med et kreditkort, og spred udgiften

Et kreditkort har mange fordele, men også ulemper, sammenlignet med et debetkort. Det gælder om at bruge dit kreditkort på en smart måde. Ellers kan det nemt løbe ud af kontrol og du kan ende i mere gæld end du har regnet med.

Den store fordel med et kreditkort er, at du kan udskyde en betaling, uden at det koster dig noget. Fx når du lejer et sommerhus. Det er en ekstra udgift udover de faste månedlige udgifter. Når du tager din familie på sommerhusferie, skal du stadig betale husleje, madpenge, forsikringer og alle de andre løbende udgifter. Lejen for sommerhuset kommer altså oveni, og det kan sagtens sprænge dit månedsbudget. 

kreditkort

Forskellige kreditkort til forskellige formål

Med et kreditkort kan du udskyde betalingen rentefrit med op til 4 uger. Derefter kan du enten afbetale hele kreditten på en gang, eller bruge en afbetalingsordning, hvor du fx afbetaler med 20% om måneden. 

En kortkredit kan, men behøver ikke være dyr. Derfor skal du holde øje med hvad de ÅOP for din kortkredit er. Du kan finde kreditkort med ÅOP på omkring de 10%, hvilket svarer til et almindeligt banklån. 

Andre kort med en højere ÅOP kan dog have andre fordele, som fx inkluderet rejseforsikring, gebyrfri hævning i udlandet etc. Derfor kan det godt betale sig at have flere kreditkort som hvert bruges til det formål det er bedst egnede til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *