Nu har dit sommerhus et RCD relæ

ss22

Hvis du ejer et sommerhus, har det formentlig en række elektriske installationer. Det kan for eksempel være komfuret, køleskabet, lysene og lignende. Derfor er det med stor sandsynlighed også lovpligtigt for dig at have et relæ installeret i dit sommerhus. Det er en fejlstrømafbryder, som er en slags nødbremse, der træder i kraft, hvis det er fejl i din elinstallation.

Tidligere hed relæet enten HFI eller HPFI på dansk, men nu har relæet altså skiftet navnet til RCD. Læs mere om hvorfor i det følgende.

Derfor er navnet blevet ændret

Måske undrer du dig over, hvorfor det pludselig er blevet nødvendigt at ændre navnet på dit relæ. Men faktisk er ændringen ikke ny. RCD har altid været brugt som internationalt navn for relæ. Det er en forkortelse for Residual Current Device, og betegnelsen er blevet brugt i flere installationsstandarder.

Siden 2019 er det desuden også blevet den gældende betegnelse for alle fejlstrømsafbrydere. Navnet er blevet skiftet, fordi det gør det nemmere at kommunikere i en verden, der bliver mere og mere international og globaliseret.

Sådan fungerer en RCD

Måske har du aldrig tænkt så meget over, hvad dit relæ egentlig laver i dit sommerhus. I så fald kan du få en kort opsummering nu. Hvis der sker en fejl i de elektriske installationer i dit sommerhus, vil en RCD registrere fejlen og derefter slukke for strømmen. Det er også derfor, at den bliver kaldt for en fejlstrømafbryder.

Fejlstrømafbryderen virker ved, at den måler den strøm, som kommer henholdsvis ind og ud af installationen. Hvis en installation ikke har nogen fejl, vil det være den samme mængde strøm, der kommer ind og ud af installationen. Sagt med andre ord, vil summen altså være 0.

Hvis der derimod ér en fejl i installation, vil det give udslag i form af reststrøm i installation. Det betyder, at der ikke vil komme samme mængde strøm retur. Det registrerer en RCD som en fejl, og derfor slår den strømmen fra, ligeså snart at reststrømmen overskrider 30mA.